Zapalenie stawów (artretyzm) jest chorobą zapalną, więc bardzo ważne jest, aby nie stymulować, a zapobiegać stanom zapalnym w naszym organizmie. Dieta jest niezwykle istotnym elementem leczenia zapalenia stawów. Przyjmowanie pokarmów, które zapobiegają procesom zapalnym, wzmacniają kości i mięśnie oraz podnoszą poziom energii, może pomóc w utrzymaniu jakości życia nawet w przypadku zapalenia stawów.
Dieta na zapalenie stawów
- Owoce i warzywa – Oprócz tego, że są bogate w witaminy i minerały, których potrzebujemy, aby nasz organizm mógł funkcjonować w optymalny sposób, owoce i warzywa są również bogate w enzymy i antyoksydanty, które pomagają w regeneracji tkanek i wzmacnianiu mięśni. Regularne przyjmowanie składników odżywczych z owoców i warzyw (najlepiej surowych) zazwyczaj przynosi błyskawiczne efekty. Jedzenie owoców i warzyw stymuluje również spalanie tłuszczu, gdyż pokarmy te nie mają dużo kalorii. Zaczniesz tracić na wadze, co jest bardzo korzystne dla pacjentów z zapaleniem stawów.
- Żywność bogata w kwasy omega 3 również powinna znaleźć się w menu, ze względu na to, iż kwasy omega 3 mają silne działanie przeciwzapalne i wzmacniają układ sercowo-naczyniowy. Kwasy omega 3 można znaleźć w rybach takich jak łosoś i sardynki, a także w nasionach lnu, jajach, awokado i orzechach włoskich.
- Zboża pełnoziarniste bezglutenowe – Pokarmy takie jak brązowy ryż, komosa ryżowa i owies są naszymi sojusznikami. Zawierają białko, błonnik, żelazo, mangan, fosfor, magnez i wiele innych substancji, które pomogają w walce z zapaleniem i dostarczą organizmowi niezbędnej energii.
Potraktuj zapalenie stawów przyprawami
Większość ludzi uważa, że pieprz, tuberoza (agawa), papryka chili i imbir to tylko zwykłe przyprawy. Faktem jest jednak to, że te przyprawy są niezwykle skuteczne w zwalczaniu stanów zapalnych i łagodzeniu bólu.
Kurkumina, która jest jednym z głównych składników kurkumy, ma silne działanie przeciwzapalne. Wiele badań uznało kurkumę za jeden z głównych składników skutecznej profilaktyki i leczenia zapalenia stawów. Kurkuma wzmacnia również nasz system odpornościowy i pomaga w łagodzeniu bólu.
W medycynie wschodu kurkuma była stosowana od wieków jako środek przeciwbólowy.
Imbir w połączeniu z kurkumą działa przeciwzapalnie.
Zaleca się stosowanie świeżego imbiru zamiast proszku, ponieważ świeży korzeń imbiru zawiera więcej aktywnych składników, które zapobiegają stanom zapalnym.