Istnieją pewne pokarmy i grupy żywności, które powodują procesy zapalne w naszym organizmie, a tym samym są one przyczyną zapalenia stawów (artretyzmu). Pokarmy te powinny być unikaneza wszelką cenę, aby uniknąć bólu, obrzęku stawów i wielu innych objawów zapalenia stawów.
Mleko i produkty mleczne
Choć mleko i produkty mleczne są bogate w wapń, posiadają one również silny alergen w postaci laktozy, na której nietolerancję cierpi dziś coraz więcej ludzi. Większość z nich nie jest nawet świadoma tego faktu, a spożywanie produktów mlecznych powoduje niepożądane reakcje w ich organizmie. Poza laktozą mleko zawiera również kazeinę, czyli białko, które często powoduje podrażnienie tkanki łącznej. Białka, których potrzebuje organizm, mogą być dostarczane poprzez spożywanie innych pokarmów, takich jak zielone warzywa liściaste, jajka, soczewica (…) W celu uzyskania wystarczających ilości wapnia i magnezu należy przyjmować suplementy diety, które zawierają wapń i magnez.
Cukier rafinowany
Spożycie cukrów rafinowanych powoduje wydalanie białek zwanych cytokinami. Cytokiny wywołują stan zapalny w naszym organizmie i często są związane z rozwojem komórek nowotworowych. Zamiast cukrów rafinowanych powinniśmy używać naturalnych substancji słodzących, takich jak stewia, syrop klonowy czy miód.
Oczyszczone ziarna, gluten, węglowodany
Pokarmy takie jak biały chleb, makarony i ciastka powodują wzrost poziomu glukozy we krwi, co jest ściśle związane ze stanem zapalnym, ale zawierają też gluten. Wiadomo, że reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną, gdyż w wielu badaniach stwierdzono silne powiązanie między stanami autoimmunologicznymi a celiakią (nietolerancja glutenu). Zamiast ziaren oczyszczonych należy jeść całe ziarna, które nie zawierają glutenu, np. owies, brązowy ryż. Nie powodują one stanów zapalnych i są bogate w minerały i witaminy.
Kukurydza, olej sojowy i słonecznikowy oraz żywność smażona
- Oleje kukurydziane, sojowe i słonecznikowe zawierające kwasy tłuszczowe omega 6 są zdrowe jeśli są użytkowane z umiarem.
- Zbyt częste spożywanie tych olejów powoduje stany zapalne.
- Len i oliwa z oliwek są lepszym wyborem, ponieważ są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 i nie powodują stanów zapalnych.
- Smażone jedzenie powoduje wzrost poziomu „złego cholesterolu”, co jest bezpośrednio związane ze stanami zapalnymi.
Czerwone mięso i wędliny
Czerwone mięso jest znaną przyczyną stanów zapalnych. Oprócz powiązania z bólami stawów, jego częste spożywanie wiąże się często z rozwojem niektórych nowotworów. Najlepiej dla pacjentów z zapaleniem stawów byłoby w ogóle nie jeść czerwonego mięsa. Wędliny zawierają wszystkie rodzaje konserwantów i substancji takich jak azotyny, które są przyczyną reakcji zapalnych. Zastąp pokarmy zapalne z tymi, które spowalniają jego postępowanie, a będziesz zadowolony z efektów.